HAVENHUIS ANTWERPEN

1200M² TE ANTWERPEN
VORIGE      VOLGENDE

Het Havenhuis aan het Kattendijkdok is het nieuwe hoofdkantoor van het Havenbedrijf Antwerpen. Het ontwerp van het Havenhuis is van de hand van de Iraaks-Britse architecte Zaha Hadid. Het ontwerp is een verbluffende glazen constructie die doet denken aan een schip dat klaar is om uit te varen, en aan een diamant, met honderden driehoekige glazen facetten. Meteen een knipoog naar twee belangrijke exportdiensten van Antwerpen.

Door de complexe dakvorm van dit gebouw was een speciale aanpak vereist. Zo moest het platte dak van ca. 1200 m² niet alleen waterdicht afgewerkt worden, maar ook thermisch en akoestisch geïsoleerd worden vanwege de diverse technische installaties op het dak. In samenwerking met ROCKWOOL werd dit project tot een goed einde gebracht!

 

Projectleider Simon Roelants getuigt: "“Het dak heeft inderdaad een bijzondere vorm. Het is een soort van vervormde trapezium met veel hoeken en kantjes en dat had zijn gevolgen voor de dakopbouw en het isolatiepakket."

 

Het dak is opgebouwd op een Steeldeck dakvloer waarop eerst een zware brandbestendige Duripanel vezelcementplaat mechanisch werd bevestigd. Vervolgens werd een Soprastick bitumineuze laag als damprem aangebracht. Zo is het dak een hele tijd blijven liggen en dat was geen enkel probleem aangezien dat al perfect voldeed als voorlopige waterdichting.

 

Als dakbedekking werd er gekozen voor een mechanisch bevestigd Alkorplan PVC-membraan. Ter hoogte van de looppaden en onder de technische installaties op het dak werd er nog een tweede laag van hetzelfde materiaal aangebracht.

Update:

 Benieuwd naar hoe de voltooide dakwerken eruitzien? Bekijk dan zeker onderstaande video:

 

pic_havenhuis-antwerpen-zdp-2

Bron: Persbericht Rockwool

TYPE DAK
OPDRACHTGEVER
BEDRIJVEN
TYPE WERK
NIEUWBOUW