DAKWERKEN MET FOAMGLAS EN KOUDLIJM OP GASTHUISBERG

800 M²M² TE LEUVEN
VORIGE      VOLGENDE

 

 

Omstreeks 2011 deden er zich in het universitair ziekenhuis Gasthuisberg, meer en meer daklekken voor. Dit was voor hun het signaal om de daken grondig te renoveren. Omdat duurzaamheid hoog in het vaandel wordt gedragen, werd er beslist om de daken stap voor stap te renoveren aan de hand van FOAMGLAS®.  Dit materiaal is 15 cm dik, onbrandbaar en absoluut water- en waterdampbestendig, waardoor het een uitstekende oplossing is om waterdicht te isoleren.

 

Dakwerken met FOAMGLAS® 2014 - 2015

In 2014 en 2015 werden er al eens twee daken met FOAMGLAS® gerenoveerd. Traditioneel wordt dit isolatiemateriaal bevestigd met behulp van warm bitumen. Dit vloeibaar mengsel kan oplopen tot 200°C en verspreid een sterke geur, die soms via de ventilatie naar binnen kwam. Omdat dit in een ziekenhuisomgeving best vermeden kan worden, moest hiervoor een oplossing worden gevonden.

 

Dakwerken FOAMGLAS® 2017

Er werd gekozen om de FOAMGLAS® isolatiestukken te bevestigen met koudlijm. Dit PC 500 is een gebruiksklare ééncomponentenlijm die ontwikkeld is om FOAMGLAS® te bevestigen aan dakvlakken uit beton en hout.

 

Het gebruik van de koudlijm brengt heel wat pluspunten met zich mee. Dit product geeft hetzelfde resultaat als de gebruikelijke warme bitumen, maar heeft geen geurhinder. Bovendien is het ook zo dat in tegenstelling tot bitumen, koudlijm niet verwarmd moet worden, wat het werk sneller en veiliger maakt voor de dakwerkers.

pic_dakwerken_gasthuisberg

 

Jeff Houben, onze projectleider voor deze dakwerken, legt je even onze manier van werken uit:


"Eerst hebben we de koudlijm met een speciaal getand verdeelspaan op het oppervlak van de dragende ondergrond aangebracht. Vervolgens hebben we twee aan elkaar grenzende zijkanten van elke plaat gedompeld in de koudlijm die zich reeds op de ondergrond bevindt, om zo voegvulling te verkrijgen. Elke isolatieplaat hebben we op ongeveer 3 cm van de reeds gekleefde platen gelegd – in halfsteensverband en in parallellen rijen – en daarna met de ene hand diagonaal op zijn plaats gegleden, terwijl met de andere hand licht op de bovenzijde wordt drukt. Op die manier wordt de isolatie verkleefd en de ondergrond geëgaliseerd en zijn de voegen gevuld. Koudlijm is snel aan te brengen en verzekert een langdurige, perfecte en gelijkmatige hechting. Het resultaat is een uitermate kwalitatief, onbrandbaar, ecologisch en langdurig betrouwbaar isolatiesysteem"

 

TYPE DAK
OPDRACHTGEVER
BEDRIJVEN
TYPE WERK
RENOVATIE