BRANDWEER LIMBURG

7000M² TE HASSELT
VORIGE      VOLGENDE

 

Altijd paraat, moedig maar niet overmoedig, eerst bezinnen en dan beginnen. Allemaal lijfspreuken die van toepassing zijn voor het Hasseltse brandweerteam, maar die ook voor Zolderse dakprojecten gelden.

 

De nieuwe brandweerkazerne in Hasselt, langs de Herkenrodesingel, zal onderdak bieden aan de brandweer, noodcentrale 100/112 en de zonale administratieve diensten. Dit maakt van het gebouw een ware hulpverleningszone voor iedereen die in nood is.

 

Zoals bij alle dakwerken is isolatie van levensbelang. Het verlaagt de energierekening, is beter voor het milieu en het maakt een gebouw aangenamer om in te vertoeven. Voor de Hasseltse brandweerkazerne hebben we 7 000 m² platte daken gelegd, waarvan 600 m² groendak. De rest is afgewerkt met een bitumineuze zwarte dakbedekking. Voor de isolatie van het dak was PIR voorzien.

 

PIR isolatieplaten zijn ideaal om een plat dak mee te isoleren. Ze zijn eenvoudig in gebruik, brandtechnisch veiliger dan PUR en hebben een uitstekende isolatiewaarde van 0.023-0.026 W/Mk. Spijtig genoeg was er vorig jaar, 2017, een tekort aan isolatiegrondstoffen, waardoor we tijdens de werken noodgedwongen naar een alternatief moesten zoeken. Daarom hebben we besloten om de resterende dakwerken verder af te werken met EPS isolatie.

 

Een EPS isolatieplaat is met zijn hoge isolatiewaarde (0.030 – 0.040 W/Mk) en brandveiligheid, net als PIR platen, een uitstekend middel om een dak te isoleren. Voor de constructie van een EPS isolatieplaat is er echter slechts 2% grondstof nodig. Dit maakte het tijdens de isolatiecrisis een uitstekend alternatief. Het enige nadeel, een EPS isolatieplaat is dikker dan een PIR isolatieplaat. Dankzij onze vindingrijke dakwerkers hadden we dit probleem meteen opgelost, waardoor de bouw van de brandweerkazerne niet heeft geleden onder het isolatie tekort.

 

Meer over dit project vind je in het magazine Builders Facts editie 23!

 

Afbeeldingen: Builders Facts 23
TYPE DAK
OPDRACHTGEVER
OVERHEID
TYPE WERK
NIEUWBOUW